CONDUCEREA AUTOVEHICULULUI CU DREPTUL DE A CONDUCE SUSPENDAT. CONDAMNARE LA PEDEAPSA AMENZII.

  • 28 FEBRUARIE 2023

         Potrivit art. 335 alin. (2) Cod Penal, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost restras sau anulat, ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.


        În speță, inculpatul M.R. a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere în forma conducerii unui vehicul având exercitarea dreptului de a conduce suspendată.

        Așa cum a rezultat atât din declarația inculpatului, cât și din declarația martorului, unicul motiv pentru care inculpatul a decis să conducă autovehiculul a fost acela că șoferului inițial i s-a făcut rău și nu a mai putut conduce autoturismul. Mai mult, cei doi s-au aflat în imposibilitate de a găsi altă soluție, fiind trecut de miezul nopții.

        La primul termen de judecată, inculpatul a uzat de procedura simplificată a recunoașterii învinuirii și a solicitat să fie judecat în baza probelor administrate în cursul urmăririi penale. Inculpatul a depus la dosar o serie de înscrisuri în circumstanțiere prin care a arătat că este angajat cu contract de muncă, nu are datorii la bugetul de stat și este unicul întreținător al familiei sale, solicitând condamnarea la pedeapsa amenzii, întrucât dispune de mijloacele financiare necesare pentru a o achita.


        Prin Sentința Penală nr. 404/2022 pronunțată de Judecătoria Turda la data de 11.10.2022, instanța a dispus condamnarea inculpatului M.R. la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 4000 lei.

         La stabilirea acestei pedepse, instanța a ținut cont de atitudinea sinceră pe care inculpatul a avut-o în timpul procesului, recunoscând și regretând fapta comisă, de faptul că a cooperat cu organele judiciare și, cel mai important, a ținut cont de circumstanțele particulare ale speței.


         Asistența juridică și reprezentarea inculpatului în fața instanței a fost realizată de către avocat Tatavura Luana Sânziana.